Beëindiging op initiatief van de werknemer
Voor een werknemer is het een stuk eenvoudiger om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In principe heeft een werknemer twee opties:
Optie 1: opzegging door de werknemer
Een eerste manier om als werknemer het contract te beëindigen, is de werkgever een ontslagbrief sturen. De arbeidsovereenkomst wordt dan beëindigd met inachtneming van de opzegtermijn. De lengte van de opzegtermijn is afhankelijk van de afspraken die hierover zijn gemaakt bij indiensttreding. Als een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft (bijvoorbeeld een jaarcontract), mag de arbeidsovereenkomst in beginsel alleen worden opgezegd als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Ook in dit geval geldt dat de opzegtermijn in acht moet worden genomen. Als een werknemer de arbeidsovereenkomst zelf opzegt, heeft hij geen recht op een transitievergoeding en krijgt hij ook geen WW-uitkering. Vaak zeggen werknemers daarom enkel op eigen initiatief op, als zij al zicht hebben op een nieuwe baan.
Optie 2: ontbinding door de kantonrechter
Net als de werkgever, kan ook de
werknemer naar de kantonrechter stappen om te vragen of hij de arbeidsovereenkomst
wil ontbinden. Dat kan hij bijvoorbeeld doen als hij zich in een hoekje gedrukt
voelt door de werkgever, maar niet wil opzeggen omdat hij zijn recht op een transitievergoeding een WW-uitkering veilig wil stellen. Met een opzegging verspeelt
een werknemer immers zijn recht op een transitievergoeding en WW-uitkering en dat heeft grote financiële gevolgen.
Als een werknemer om ontbinding verzoekt, is de kans groot dat de kantonrechter het verzoek inwilligt met inachtneming van de opzegtermijn. Dit betekent echter niet dat een werknemer dan áltijd recht heeft op een transitievergoeding en WW-uitkering. Dit verschilt van geval tot geval. Als een werkgever het niet eens is met de ontbinding, heeft hij de mogelijkheid de ontbinding aan te vechten voor de rechter.
Kort samengevat:
een werknemer mag een
vast contract altijd opzeggen, als hij de opzegtermijn maar in acht neemt. Een
tijdelijk contract mag worden opgezegd als er een tussentijds opzegbeding in de
arbeidsovereenkomst is opgenomen. Als een werknemer de arbeidsovereenkomst zelf
opzegt, heeft hij geen recht op een transitievergoeding of WW-uitkering. Wil
hij die rechten niet verspillen, dan kan hij de kantonrechter vragen om een ontbinding
van de arbeidsovereenkomst. Ook dan is echter niet gegarandeerd dat de werknemer succesvol aanspraak kan maken op een transitievergoeding en WW-uitkering.
Samen komen tot beëindiging: ontslag met wederzijds goedvinden
Als werkgever en werknemer het eens zijn over het feit dat zij de arbeidsrelatie willen beëindigen, kunnen zij dit in goed overleg doen. Werknemer kan dan bijvoorbeeld instemmen met een opzegging. Vaak stellen partijen dan een zogeheten vaststellingsovereenkomst op – een soort beëindigingsovereenkomst – waarin ze de details van de beëindiging uitwerken. Hierin staat bijvoorbeeld de einddatum van de arbeidsovereenkomst en de eventuele vergoeding die een werknemer meekrijgt bij vertrek. Een vaststellingsovereenkomst is dus eigenlijk een overeenkomst die partijen samen sluiten met daarin de voorwaarden voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Er komt geen rechter of overheidsinstelling aan te pas, het einde van de arbeidsrelatie wordt onderling geregeld. Voor meer informatie over de vaststellingsovereenkomst en niet te missen aandachtspunten bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, kan je deze blog raadplegen.
Beëindiging van rechtswege
In sommige gevallen eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege. Geen van de partijen hoeft daar iets voor te doen. Dat is het geval wanneer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is gesloten (bijvoorbeeld een jaarcontract) en deze periode is verstreken, wanneer een geldende ontbindende voorwaarde is ingetreden (bijvoorbeeld bij het bereiken van de pensioenleeftijd), of wanneer een werknemer komt te overlijden.
Nu weet jij wanneer iemand ontslagen mag worden en hoe het Nederlandse ontslagrecht in elkaar steekt. Niet zo eenvoudig dus. Om het wat overzichtelijker te maken, hebben wij twee schema's gemaakt met het ontslagrecht in een notendop. In de praktijk ligt het helaas vaak net wat ingewikkelder dan hierboven aangegeven. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een opzegverbod (werknemer mag niet tussentijds opzeggen), ontslagverbod (werkgever mag niet ontslaan), of partijen verschillen van mening over de aanwezigheid van een ontslaggrond. Tevens kan sprake zijn van een zeer bijzondere situatie, waardoor een werknemer bijvoorbeeld geen transitievergoeding krijgt, of juist een aanvullende ontslagvergoeding krijgt. Welke situatie ook speelt, het is belangrijk en verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende opties bij ontslag of beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zo weet jij wat je kunt verwachten en kan jij voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.
'Wij hebben Tchai Legal ingeschakeld voor al onze juridische zaken. Zij helpen ons o.a.met het juridisch toetsen van al onze contracten, maar zij ondersteunen ook onze klanten indien nodig met arbeidsgerelateerde zaken. Ze zijn betrouwbaar , kunnen snel schakelen en zijn naar ons en onze klanten toe heel erg transparant. Een echte aanrader dus!'
'Na 16 jaar bij dezelfde werkgever ontstond er helaas een arbeidsconflict. Op zoek naar een advocaat kwam ik via via bij de dames van Tchai Legal terecht. Het fijne is dat de problematiek in "normaal" taalgebruik werd uitgelegd zodat het begrijpelijk was. Ook het tarief was prettig, aanzienlijk voordeliger dan het kantoor dat ik eerder had gesproken. De dames hebben een meer dan goede deal voor mij gesloten. Ik raad Tchai Legal dan ook aan voor iedereen die een arbeidsconflict heeft!
'Tchai-Legal heeft mij super goed geholpen bij mijn arbeidsconflict. Korte lijnen, duidelijke uitleg en dat ook nog voor een hele nette prijs. Echt top!'
'Tchai Legal helpt mij regelmatig bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten en ander juridisch advies. Leuke en kundige meiden die hun vak uitstekend beoefenen!'
Hartelijk dank voor uw bericht. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Let op: vergeet niet uw spam-box/ongewenste mail te controleren, soms komt onze mail daar terecht.
Oeps, bij het versturen van uw bericht is een fout opgetreden! Probeer het later opnieuww
Alle rechten voorbehouden | tchai legal